top of page

הדרך הנכונה לגרום לילדים להרגיש שייכים- עזרו להם לעזור לכם

דמיינו שזה היום הראשון במקום העבודה החדש שלכם, כמעט לא ישנתם כל הלילה מרוב התרגשות. כל כך רציתם להתחיל לעבוד במקום הזה, להיות חלק מקבוצת האנשים המופלאה, המנוסה, המלומדת. וכולם מקבלים אתכם מאוד יפה באמת, או שאולי קצת יותר מידי יפה? כי כשאתם רוצים להתחיל לעשות מה שכולם שם עושים- לעבוד, אומרים לכם על כל דבר, "עזבו! את זה אתם לא יודעים..", ו"את זה אתם עדין לא יכולים לעשות.." ו"תזהרו לא לגעת בזה- אתם רק עלולים לקלקל!!!" "ובכלל- זה מקסים מצדכם שאתם כל כך רוצים לעבוד, אבל אולי פשוט תשבו פה בשקט בשולחן שלכם ואנחנו כבר נעשה את העבודה שלכם וזהו, זה יקח הרבה פחות זמן?.."  והם כולם מדברים אחד עם השני על מה שהם עושים ועסוקים ומתייעצים ומשתפים. ורק אתם- מחוץ לעניניים. לא מרגישים שייכים, לא מרגישים שצריכים אתכם בכלל,  או ששמים לב אליכם- שם בשולחן בצד.

עכשיו תחשבו על הילדים הקטנטנים שלכם: הם יום יום "חיים בין ענקים" שיכולים לעשות הכל – לעמוד, ללכת, לדבר והם גם עושים הכל! והקטנים האלה במקום להתייאש ולוותר – רוצים גם! כי הם רוצים להיות שייכים הם רוצים להיות חלק מהמשפחה, חלק בלתי נפרד. וכדי להיות חלק מהמשפחה להרגיש שייכים, כמו כולם- צריך לעשות מה שכולם עושים: לעבוד. לנקות, לבשל, להתלבש, לסחוב.

הבעיה שדווקא מי שעוצר אותם מההתחלה, בלי להתכוון, זה אנחנו- הענקים. כי כשהילד הקטן שלנו רוצה להביא לנו כוס מים אנחנו נמהר אליו ונגיד "תזהר- זה ישפך". וכשהם רוצים לשטוף צלחת אנחנו נגיד "עזוב חמוד, הכל הפך פה לביצה". ולנעול נעליים לוקח כל כך הרבה זמן שכבר "יותר פשוט שאבא יעשה את זה במקומך"- במיוחד כשממהרים.

וככה פעם אחר פעם אנחנו לא נותנים להם להיות חלק מהמשפחה, להרגיש שייכים דרך עבודה ותרומה. ואולי על הדרך אנחנו אפילו "מלמדים" אותם כמה הם לא מסוגלים. כך שבסופו של דבר הם מתייאשים מהדרך הזו, מוותרים ומרגישים כמו שם במקום העבודה הנפלא הזה- יושבים לבד בשולחן בצד..

מה אפשר לעשות במקום: להחליט שיותר חשוב שהילד ירגיש ששמים לב אליו בגלל דברים טובים שהוא עושה ותורם מאשר קצת מים שנשפכים מכוס.. ולכן מההתחלה תנו לילדים לתרום לעזור ולהתנסות, האמינו בהם ותנו להם להתאמן. ואם הם לא מצליחים – מקסימום אמרו: "נהדר שניסית, צריך להתאמן עוד ועוד" או "תראה איזה יופי מה שכן הצלחת" או "כל הכבוד שאתה כל כך רוצה לעזור". כך תגדלו ילד שגם רוצה לעזור וגם מרגיש שייך.

bottom of page